Spotkasz ją w różnym kolorze –

Czerwona, zielona lub żółta być może.

Bez niej żaden kucharz leczo nie ugotuje.

Do sałatek i kanapek też świetnie pasuje.

Jest pyszna, chrupiąca i zdrowa.

Jej barwa pięknie pomarańczowa.

W zupie, surówce lub gotowana

Do obiadu daje ją często mama.

Pyszną zupę lub sałatkę z niego jemy.

Do kanapek keczup smarujemy.

A gdy posiłek już zjedzony mamy,

W zabawę o jego nazwie wesoło zagramy.

Kiszone, w mizerii lub w innej odsłonie.

Przetwory na zimę z nich będą zrobione.

To warzywo zielony nosi mundurek –

To przecież pyszny, zdrowy, chrupiący ………….. !

Jak pyszną z nią można zrobić kanapkę!

Nie sposób bez niej przyrządzić sałatkę.

W zdrowe składniki odżywcze bogata

Pekińska, lodowa, masłowa – …………. !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *