Spotkasz ją w różnym kolorze –
Czerwona, zielona lub żółta być może.
Bez niej żaden kucharz leczo nie ugotuje.
Do sałatek i kanapek też świetnie pasuje.
Jest pyszna, chrupiąca i zdrowa.
Jej barwa pięknie pomarańczowa.
W zupie, surówce lub gotowana
Do obiadu daje ją często mama.
Pyszną zupę lub sałatkę z niego jemy.
Do kanapek keczup smarujemy.
A gdy posiłek już zjedzony mamy,
W zabawę o jego nazwie wesoło zagramy.
Kiszone, w mizerii lub w innej odsłonie.
Przetwory na zimę z nich będą zrobione.
To warzywo zielony nosi mundurek –
To przecież pyszny, zdrowy, chrupiący ………….. !
Jak pyszną z nią można zrobić kanapkę!
Nie sposób bez niej przyrządzić sałatkę.
W zdrowe składniki odżywcze bogata
Pekińska, lodowa, masłowa – …………. !